Ingrediencie:
- 3/4 hrnčeka najemno nemletých madlí
- 1 hrnček práškového cukru
- 3 menšie bielky
- 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
- farbivo
- práškové kakao
Potrebujeme
- sekací mixér
- sitko
- šľahací mixér
- metličku
- papier na pečenie
- cukrárske
- vrecko s hladkou špičkou
- ceruzku
K pomletím mandliam
pridáme práškový cukor a poriadne premiešame. Túto zmes následne
trikrát preosejeme cez husté sitko, aby sme dosiahli úplne jemnú, hladkú
štruktúru.
Z bielkov vyšľaháme veľmi tuhý sneh, do
ktorého postupne primiešame aj kryštálový cukor. Šľaháme, až kým sa
cukor úplne nerozpustí a nezískame hustú, lesklú hmotu.
Do snehu potom po tretinách primiešame
preosiatu mandľovú múku s cukrom francúzskou metódou „macaronage“.
Znamená to, že každú časť múky zľahka zamiešavame do snehu - vareškou
najskôr zamiešame dvakrát po obvode misky a potom niekoľkými menšími
pohybmi v jej strede. Rovnako primiešame druhú aj tretiu časť mandľovej
múky. Cesto bude spočiatku veľmi husté, preto treba touto metódou
premiešavať, až kým cesto nezačne z varešky pomaly stekať. Z hotového
cesta odoberieme polovicu, do ktorej primiešame 2 lyžičky kakaa. Do druhej zmesí primiešame červene farbivo. Vzniknú
nám teda dva druhy cesta.
Na plech vystlaný papierom na pečenie si
ceruzkou predkreslíme kruhy s priemerom približne 4 cm. Cukrárske
vrecko s okrúhlou špičkou naplníme. Cesto nanášame
vždy do stredu predkreslených kruhov tak, aby sa rozlialo až k okrajom.
Potom plechom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sme sa zbavili bubliniek v ceste. Plech s makarónkami necháme 40-60
minút postáť, aby sa na nich vytvorila jemná kôrka a počas pečenia sa už
neroztekali. Rovnako postupujeme aj s druhým, kakaovým cestom.
Makarónky pečieme pri 135 °C približne 15–17 minút. Záleží od trúby. Odporúčam najskôr vyskušat dve-tri makronky aby sme vedeli či treba teplotu znížiť alebo zvýšiť.
Plnka:
250g bielej kvalitne čokolády
Šľahačku zohrejem na miernom ohni, pridám čokoládu a miešam kým sa nerozpusti, rozdelím na dve časti, pridám farbivo a do druhej zmesi zrnkovú kávu a zamiešame. Necháme stuhnúť do druhého dňa. A môžme plniť do stredu makroniek a stlačíme aby sa plnka dostala až k okrajom.
Môžeme darovať priateľom v darčekovej krabičke návod TU
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára