štvrtok 29. decembra 2016

Makaronky



Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka najemno nemletých madlí
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 3 menšie bielky
  • 1/4 hrnčeka kryštálového cukru 
  • farbivo
  • práškové kakao 
  • Potrebujeme

  • sekací mixér
  • sitko
  • šľahací mixér
  • metličku
  • papier na pečenie
  • cukrárske
  • vrecko s hladkou špičkou
  • ceruzku 
K pomletím mandliam  pridáme  práškový cukor a poriadne premiešame. Túto zmes následne trikrát preosejeme cez husté sitko, aby sme dosiahli úplne jemnú, hladkú štruktúru.
Z bielkov vyšľaháme veľmi tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame aj kryštálový cukor. Šľaháme, až kým sa cukor úplne nerozpustí a nezískame hustú, lesklú hmotu.
Do snehu potom po tretinách primiešame preosiatu mandľovú múku s cukrom francúzskou metódou „macaronage“. Znamená to, že každú časť múky zľahka zamiešavame do snehu - vareškou najskôr zamiešame dvakrát po obvode misky a potom niekoľkými menšími pohybmi v jej strede. Rovnako primiešame druhú aj tretiu časť mandľovej múky. Cesto bude spočiatku veľmi husté, preto treba touto metódou premiešavať, až kým cesto nezačne z varešky pomaly stekať. Z hotového cesta odoberieme polovicu, do ktorej primiešame 2 lyžičky kakaa. Do druhej zmesí primiešame červene farbivo.  Vzniknú nám teda dva druhy cesta.
Na plech vystlaný papierom na pečenie si ceruzkou predkreslíme kruhy s priemerom približne 4 cm. Cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou naplníme. Cesto nanášame vždy do stredu predkreslených kruhov tak, aby sa rozlialo až k okrajom. Potom plechom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sme sa zbavili bubliniek v ceste. Plech s makarónkami necháme 40-60 minút postáť, aby sa na nich vytvorila jemná kôrka a počas pečenia sa už neroztekali. Rovnako postupujeme aj s druhým, kakaovým cestom. Makarónky pečieme pri 135 °C približne 15–17 minút.
Záleží od trúby. Odporúčam najskôr vyskušat dve-tri makronky aby sme vedeli či treba teplotu znížiť alebo zvýšiť.
  



Plnka:

250g bielej kvalitne čokolády
150 ml šľahačky

Šľahačku zohrejem na miernom ohni, pridám čokoládu a miešam kým sa nerozpusti, rozdelím na dve časti, pridám farbivo a do druhej zmesi zrnkovú kávu a zamiešame. Necháme stuhnúť do druhého dňa. A môžme plniť do stredu makroniek a stlačíme aby sa plnka dostala až k okrajom. 


Môžeme darovať priateľom v darčekovej krabičke návod TU



 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára